Fırat’ın batısında PKK/YPG’ye bir darbe daha… Tel Rıfat’tan sonra Menbiç kuşatma altında
Muhalif Güçler, Suriye’de Kontrolü Ele Geçirdi
Son bir hafta içerisinde Suriye’de muhalif güçlerin gerçekleştirdiği geniş çaplı operasyonlar, sahadaki dengeyi hızla değiştirmeyi başardı. Halep’in rejim güçleri ve terör örgütü PKK/YPG’den alınmasının ardından, Hayat Tahrir Şam önderliğindeki bazı gruplar Hama’ya doğru ilerlerken, Suriye Milli Ordusu ise Menbiç’e yöneldi. Sahada en önemli hareketlenme ise PKK/YPG güçlerinin rejim askerleri ve İranlı milislerle çatıştığı Deyrizor kırsalında yaşanıyor.
Üç Taraftan Abluka Altında
Özgürlük Şafağı Operasyonu ile Tel Rıfat’a kadar uzanan terör koridorunu engelleyen Suriye Milli Ordusu, Tel Rıfat’ı teröristlerden temizledikten sonra şimdi de Menbiç’e odaklandı. Menbiç’in güneyden kuşatıldığı, kentin üç taraftan abluka altına alındığı ve teröristlerin bölgeyi terk edebileceği bilgileri geliyor. Menbiç’e yönelik saldırılarda batıdan terör mevzilerine sızma girişimleri de yaşanıyor. Menbiç’in teröristlerden arındırılması, 2019 yılında imzalanan Soçi mutabakatının hayata geçirilmesi anlamına da gelecek.
Hama’da Şiddetli Çatışmalar
Halep’i ele geçiren HTŞ ve diğer muhalif grupların Hama istikametindeki ilerleyişi devam ediyor. Rejim güçlerinin Halep’ten kaydırdığı kuvvetlerle oluşturduğu savunma hattında yoğun çatışmalar yaşanıyor. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) tarafından yapılan açıklamaya göre, Rus ve Suriye ordusuna ait uçaklar Hama kırsalı ile İdlib’e hava saldırıları düzenliyor.
Deyrizor’da Hareketlilik
Deyrizor kırsalında da hareketlilik devam ediyor. SOHR’un aktardığı bilgilere göre, burada rejim güçleri ve İran destekli milislerle PKK/YPG unsurları arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Uluslararası Koalisyon güçlerinin PKK/YPG’ye hava desteği sağladığı bilgisi de dikkat çekiyor. Deyrizor kırsalında yapılan çatışmalarda PKK/YPG’nin ilerleme kaydedemediği belirtiliyor.
50 Bin Sivil Yerinden Oldu
Artan çatışmalar sonucu bir hafta içinde en az 50 bin sivil yerlerinden edildi. Birleşmiş Milletler’e göre bu sayının daha da artması endişe verici boyutlarda. BM, çatışmalar nedeniyle sağlık tesisleri, eğitim kurumları ve pazar yerlerinin zarar gördüğü uyarısında bulunarak gerginliklerin azaltılmasını talep ediyor. Çatışmaların başlangıcından bu yana en az 457 kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.
İran ve Irak’tan Esad’a Destek Gelmiyor
Irak ve İran, Şam yönetimine destek açıklamalarında bulunmalarına rağmen doğrudan yardım konusunda henüz etkili bir adım atmış değil. Irak sınırından Suriye’ye giren İran destekli milis gruplarının varlığına dair haberler olsa da, bu yardımın sahadaki dengeyi değiştirebilecek nitelikte olup olmadığı belirsizliğini koruyor. Lübnan Hizbullahı’nın, İsrail ile yaşanan çatışmalar sebebiyle fotoğrafın dışında kalması, Şam yönetimini Irak ve İran’dan gelecek yardıma daha da mecbur bırakıyor. Beş yıl öncesine göre güç konumunu kaybeden Rusya’nın, Tartus’taki deniz üssündeki askeri gemilerini kıyıdan uzaklaştırmaya başladığı iddia ediliyor.